Bir süredir altın birikimi yapmaya çalışırken kullandığım belirli yöntemler var. Kimileri fiziksel altının daha iyi olduğunu savunurken kimileri de bankadan altın hesabı açıp almanın daha avantajlı olduğu görüşünde. Bunların haricinde ise ülkemizde çok bilinmeyen ancak altına endeksli yatırım fonları da bulunuyor. Bu yazıda altın fonlarını hakkında kendi kişisel düşüncelerimi yazıp paylaşmak istedim.
Öncelikle Tefas sitesine girerek Fon Karşılaştırma sayfasındaki arama kutucuğuna “Altın” yazmamız gerekiyor. Burada ilk olarak “Ziraat Portföy Altıncı Serbest Fon” geliyor ama bunun altın fonuyla ilgisi yok. Altın fonları genel olarak “Kıymetli Madenler Şemsiye fonu” ve “Katılım Şemsiye fonu” kategorisinde yer alanlar. Tefas sitesinden daha detaylı bilgiler görmek isteyenler ise Fintables ‘in fon getiri sayfasını kullanabilirler. Gelelim yazının ana noktasına.
Burada çeşitli fon yöneticilerinin altına endeksli fonlarda geçmiş fon performanslarını görebiliyoruz. Genel olarak gram altın ile karşılaştırdığımızda hemen hemen gram altına yakın getiri elde edebilmişler. Yani altın fonları, gram altın gibi çalışıyor ve yönetiliyor konuda benim bir endişem yok. Diğer taraftan biliyorsunuzki fonlar hep bir gün öncesinin fiyatlarını göstermekte. Yani altın o gün çok yükseldi veya düştü diyelim genelde fonlara etkisini 1-2 iş günü içerisinde görebiliyoruz.
Fiziksel altın mı bankadan açılan altın hesabı mı?
Şimdi her ikisininde iyi ve kötü yanları var. Fiziksel altının bana göre iyi yanları şunlar. Hazırda fiziksel altın bulunması düğün vs. açısından iyi bir şey. Fiyatı düştüğünde alıyorsunuz ve birinin düğünü mü vardı altın aramanıza gerek yok zaten almışsınız. 🙂 Diğer taraftan fiziksel altının saklması vs. biraz daha zor. Yani çok fazla fiziksel altın biriktirdiniz ne yapacaksınız? Çalınırsa ne olacak ya da deprem vs. gibi durumlarda banka kasalarından enkazlardan çıkan altının sizin olduğunu kanıtlayabilir misiniz? Diğer taraftan fiziksel altın diyelimki 10 gram aldınız bundan 5 sene sonra da 10 gram altınınız var 10 sene sonra da 10 gram altınınız var. Yani adet olarak bir kaybınız olmuyor. Bankadan alınan altın hesabında ise alış ve satışlarda belirli makaslar yani fiyat farkları var. Bazen altının fiyatının çok yükseldiği dönemlerde bu makaslar açılıyor. Ayrıca mesai saatleri dışında alıp satmaya kalktığınızda piyasanın çok daha üzerinde yüksek bir fiyat farklıyla/makasıyla karşılaşıyorsunuz.
Altın fonları veya altın fonu almanın iyi ve kötü yanları neler?
Altın fonlarında ise yukarda belirttiğim gibi bankaların alım satım işlemlerinde uyguladığı fiyat farkı yok. Fonun fiyatı neyse o günkü işleminiz ertesi günün fiyatından alabiliyor. Haliyle alım satım işlemlerinde ekstra komisyon veya fiyat farkı olmaması iyi bir durum. Diğer taraftan her fonun olduğu gibi altın fonlarınında yönetim ücreti var. Fintables üzerinden bakalım mesela burada Ak Portföy Altın fonu (AFO) ve burada ise Inveo Portföy Altın fonunun (GGK) bilgilerinde yönetim ücretleri bulunmakta. AFO bize yıllık %2,04 yönetim ücreti olduğunu belirtmekte. GGK ise yıllık %1,50 yönetim ücreti almakta. Şimdi bu durum neye işaret ediyor hemen açıklayayım eğer bu fonlardan aldınız ve 1 yıl tuttunuz diyelim sizden bu belirttikleri oranda yıllık bir yönetim kesintisi olacak. Diyelimki 10 yıl bu fonlardan alıp tuttunuz 10 yılda toplamda AFO ‘dan %20,04 ve GGK den ise %10,50 bir kesinti olacak yani 10 yılda portföyünüzün bu kadarlık kısmını yönetim gideri olarak vereceksiniz yani kaybedeceksiniz. Bu durumda kararı sizin vermeniz gerekiyor alım satım farkı olan banka altın hesabı mı yoksa alım satım farkı olmayan ama yıllık yönetim ücreti olan Altın fonları mı? Diğer taraftan belirttiğim gibi fiziksel altın almanız durumunda ise tekrar belirtiyorum şimdi kaç gramınız varsa 10 yıl sonra da aynı grama sahip olacaksınız adet açısından bakıldığında.
Daha detaylı bilgiler için Tefas sitesine veya Fintables’in fon sayfasına göz atabilirsiniz. Fonların geçmiş performanslarına bakarak geçmişte çok kazandırmış olmaları gelecekte de aynı getiriyi verecekleri anlamına gelmiyor buna mutlaka dikkat etmenizi öneririm. Ayrıca Midas’ın internet sitesinde yer alan 2024’ün en çok kazandıran fonlarıyla ilgili buradaki yazı da okumaya değer görünüyor. Daha önce yazdığım 2025’te hangi fonlara yatırım yapmayı düşünüyorum yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Burada yazdığım bu yazı kimseye yatırım tavsiyesi değildir kendi kişisel görüşlerim, fikirlerim ve deneyimlerimdir.