Burdur Kızılkaya’da, şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için adeta bir cennet var. Burdur’un bilinen turistik rotalarından biraz daha uzak olsa da, burada geçirilen zamanın değeri çok büyük. Gölhisar’ın kırsal dokusunun içinde yer alan Kızılkaya, tarıma dayalı bir yaşamın hâlâ sürdüğü, sakin ve sessiz bir yer. Kızılkaya’ya gittiğinizde, bölgenin tarihinden ve kültüründen de izler bulmanız mümkün. Her ne kadar köyde büyük bir turistik altyapı olmasa da, Burdur’un genel tarihî dokusu, Kızılkaya’nın da zamanla gelişmiş bir yerleşim yeri olduğunu düşündürüyor. Belki de Kızılkaya’nın en güzel yanı, hâlâ gizli kalmış bir köy olması. Burada modern hayatın gürültüsünden, karmaşasından uzaklaşabilir, doğanın sesine kulak verebilirsiniz.
Burada bizim köyümüz bulunmakta ve bahçeli evimiz olduğu için sık sık gelmekteyiz. Evin yanında büyük bir dağ bulunuyor ve dağ önünde ve çevresinde güzel yürüyüş alanları bulunmakta. Özellikle havaların ısınmaya başladığı aylardan itibaren bahçede tarım ve meyve işleriyle uğraşayarak zaman geçirmekteyiz. Bölge, tarıma dayalı ekonomisiyle tanınır. Çiftçilik, köylülerin ana geçim kaynağıdır ve burada yetiştirilen ürünler arasında buğday, arpa, nohut gibi tahıllar öne çıkar. Aynı zamanda köyde hayvancılık da yapılmaktadır.
Vikipedi’de Kızılkaya tarihçesi hakkında kısa bir bilgi :
Kızılkaya’nın tarihi MÖ 1295 Etiler zamanında Pisidya Cumhuriyeti devrine gitmektedir. Pisidya Cumhuriyeti, Eti imparatorluğu‘na bağlı, içişlerinde bağımsız bir devlet idi. Pamiiya, Karyalıkya gibi diğer küçük devletlerle komşu bulunuyordu. Pisidya’nın çevresinde Komabe (bugün Garipçe), Kratopolis (bugün Kızılkaya), Legost (bugün Büyükköy), Pogla (bugün Çomaklı), Vebre (bugün Bozova) gibi küçük devletçikler bulunmaktaydı. Kızılkaya tarihi daha sonra Roma-Bizans Devri, Selçuklular Devri, Beylikler Devri, Osmanlılar Devri olmak üzere 5 ana bölümden oluşmuştur.
Burdur / Bucak / Kızılkaya’ya Antalya ‘dan nasıl gidilir?
Kızılkaya, aynı zamanda bölgenin kırsal yerleşimlerinden biridir. Kızılkaya’nın adı, çevresindeki dağların ve kaya yapıların kırmızı tonlarından almış olabilir. Burası Burdur’a bağlı olmasına rağmen Antalya’ya hemen hemen aynı uzaklıkta yer almaktadır. Antalya’dan ulaşım için Antalya otogarına giderek buradaki “İlçeler” terminaline geçip Kızılkaya otobüslerine veya minibüslerine ulaşabilirsiniz.
Köye yakın zamanda pek gidemedim, en kısa zamanda gidip yeni fotoğraflar çekeceğim ve bu yazıyı güncelleyeceğim. Şimdilik bu bağlantıları sizlerle paylaşıyorum
Kızılkaya Belediyesi Instagram Hesabı : https://www.instagram.com/kizilkayabelediyesi/
Ayrıntılı bilgiler için Vikipedi : https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1lkaya,_Bucak
Kısırkaya Plajı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan, özellikle sakin bir gün geçirmek isteyenler için ideal…
Selamlar herkese, bu yazımda Trabzon il sınırları içerisinde yer alan Uzungöl'de geçirdiğim zamanda edindiğim izlenimleri…
Ege Denizi'nin gizemli sularında, inci gibi parlayan bir ada var: Paşalimanı Adası. Türkiye'nin batı sahilinde,…
Arykanda Antik Kenti, Likya bölgesinde bulunan ve tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan önemli bir…
Japon sanatçılar gerçekten çok ilginç eserlere sahipler. Günümüzde popülerleşen modern sanattan daha farklı, batı tabloları…
Yazın ortasında gittiğim Nevşehir. Çok aşırı sıcak ve bir o kadar da güzel doğal güzelliklerle…